Není trouba jako trouba. Některé kuchyňské trouby toho umí mnohem víc než ta, kterou máte ve své kuchyni. Například trouba s funkcí pyrolytického čištění, která vám ušetří spoustu času úklidem jejího vnitřku. Na jakém principu pyrolytické samočistící trouby fungují a na co byste si měli dát pozor?

V čem jsou pyrolytické trouby jiné?

Pyrolytické trouby disponují oproti běžným troubám silnější izolací. To má za následek to, že jsou mnohem těžší, zahřejí se po delší době a prostor na pečení je o něco menší. I přes tyto drobné nedostatky jsou pyrolytické trouby oblíbené v moderních kuchyních u mnoha hospodyněk.

V pyrolytických troubách se na vnitřních stěnách nachází samočisticí vložky či panely. Jejich mikroporézní smaltovaný povrch vstřebává nečistoty vzniklé při přípravě pokrmů. Kromě toho se vnitřní prostor dokáže zahřát až na 500 stupňů Celsia a spálit na prach připečené nečistoty. Takto se trouba čistí po dobu 60 až 180 minut a během této doby je bezpečně uzamčena.

Na co si dát pozor? Hrozí riziko popálení

Tím, jak se trouba při čištění zahřívá na bezmála 500 stupňů Celsia, může rozpálit i vnější plášť, jako jsou dvířka a madla. Některé trouby se mohou zvenku zahřát až na 110 stupňů Celsia, čímž hrozí riziko popálení. Proto pyrolytickou troubu zvažte v domácnostech, kde máte malé děti. Zejména u nich hrozí poranění popálením při neposedném dovádění. Pokud se této trouby nechcete vzdát, dávejte na své ratolesti během jejího čištění pozor. Vybírejte nejlépe takové trouby, které mají účinný systém ochlazování vnějšího pláště.

Praktické funkce pyrolytické trouby

V pyrolytické troubě pečete pomocí horkého vzduchu a můžete do ní vložit současně několik plechů. I když dáte do trouby rozdílné pokrmy a suroviny, chutě a vůně se vzájemně nemíchají. Mnoho z vás využije i oblíbenou funkci grilování pro přípravu steaků. Na troubě si můžete nastavit přesnou teplotu, která je po celou dobu udržována pomocí termostatu. Některé trouby mají dvojité topné těleso pro rovnoměrné zapečení pokrmů a rychlý předehřev se světelným a zvukovým upozorněním.

Vyplatí se koupit troubu s pyrolýzou?

Tuto troubu doporučujeme všem, kteří nesnáší čištění trouby a hojně troubu používají k přípravě pokrmů. Vyberte však opravdu kvalitní a značkovou pyrolytickou troubu, neboť z některých modelů se může po pyrolýze vyvalit dým a nepříjemný zápach.

Jak jste mohli zjistit, pyrolytické trouby se chlubí několika výhodami, ale mohou se při pyrolýze přehřívat a způsobit popálení při kontaktu s vnějším pláštěm. Jestliže často pečete mastná jídla, vyplatí se do této trouby investovat, neboť vám ušetří čas a nervy při jejím čištění.

A jaká trouba je pro vás ta nejlepší? Přečtěte si výsledky nezávislého testu vestavných trub dTest.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here