Uvařit hrnec pořádných těstovin je jednou z nejlepších kuchyňských dovedností, které se můžete naučit. Stačí se držet několika pravidel a stane se z vás mistr v jejich vaření.
Těstoviny jsou levné, rychle se uvaří a existuje mnoho způsobů, jak je podávat. Takže pokud nevíte, co udělat k večeři, uvařte si hrnec nudlí! Zatímco se vaří, připravte pesto, omáčku nebo zeleninu, kterou můžete přihodit. Do půl hodiny tak můžete mít na stole večeři z domácích těstovin pro celou rodinu.
- Naplňte velký hrnec asi do 2/3 vodou. Vzhledem k tomu, že těstoviny potřebují hodně místa, aby se mohly při vaření pohybovat, použijte velký hrnec. Například, pokud budete vařit jeden sáček těstovin, vyndejte hrnec o velikosti alespoň 4 litry. Poté nalijte tolik vody, aby sahala do 2/3 hrnce. Pokud použijete příliš malý hrnec, je větší pravděpodobnost, že se vám těstoviny při vaření slepí.
- Do vroucí vody přidejte sůl a to v poměru asi jedna vrchovatá lžíce na litr vody. Teď přidejte i samotné těstoviny. Pokud vaříte dlouhé nudle, jako jsou špagety, které se nevejdou do hrnce, počkejte asi 30 sekund a poté je pomocí lžíce nebo vidličky na těstoviny vtlačte do vody.
- Nastavte časovač na 3 až 8 minut podle údajů na obale. Promíchejte nudle a na hrnec dejte poklici. Pokud je například na krabici uvedeno vařit nudle 7 až 9 minut, nastavte časovač na 7 minut. Vždy mějte na paměti, že těstoviny i trochu dojdou i v cedníku. Během vaření nudle občas promíchejte.
Tip: Nechce se vám nic připravovat? Tak si dejte nohy na stůl a objednejte chutné těstoviny, jako z dovolené v Itálii, u rozvoz těstovin Brno Caruso, nebo případně zavítejte doitalského bistra Brno Caruso. Vše z těch nejlepších těstovin a připravené rozeným Italem.
- Zakousněte se do nudle, abyste viděli, zda je pro vás dostatečně uvařená. Jakmile časovač zapípá, opatrně vyjměte nudle z vody a odložte je, aby trochu vychladly. Zakousněte se do nudle, abyste zjistili, zda je uprostřed ještě tvrdá, nebo zda je tak měkká, jak chcete. Většina lidí dává přednost vaření těstovin, dokud nejsou al dente, což znamená, že jsou uprostřed ještě trochu tuhé. Vždy mějte na paměti, že těstoviny dojdou i mimo hrnec.
- Odeberte asi 1 šálek (240 ml) vody z těstovin a dejte ji stranou. Při scezování těstovin je škoda vylít veškerou vodu. je totiž ideální na nastavení omáčky v případě, že bude moc hustá.
- Pokud plánujete použít omáčku, nepřidávejte na těstoviny olej nebo tekoucí studenou vodu. Možná jste slyšeli, že lidé doporučují zalít uvařené těstoviny trochou olivového oleje nebo nudle propláchnout studenou vodou, aby se neslepily. Bohužel tak zabráníte tomu, aby se omáčka přilepila na nudle.
- Vložte těstoviny zpět do hrnce a promíchejte je s omáčkou dle vašeho výběru. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody z těstovin, kterou jste si nechali, dokud omáčka krásně neobalí těstoviny.