Pokud jste si někdy pokládali otázku, zda pomocí některých potravin zhubnout a vaše odpověď byla rozhodně ne, není to pravda. Stejně tak není pravda, že musíte nutně jíst méně, někdy totiž bohatě stačí, když změníte jídelníček a začleníte do něj ty správné potraviny. My vám nyní povíme, které to jsou.
Nejste zrovna velkými milovníky kuřecího masa, ryb a fazolí? To je špatně, protože tyto potraviny mají jednu věc společnou, obsahují vysoké množství bílkovin, které jsou pro vás při hubnutí důležité. Místo sacharidů se proto snažte do svého jídelníčku začlenit bílkoviny. Obecně je totiž známo, že lidské tělo tráví bílkoviny mnohem déle, než jiné látky, což také tedy znamená, že se cítíte po delší dobu sytí.
Ryby, kuřecí maso a fazole nejsou jediné potraviny, pomocí kterých se můžete zbavit některých tuků. Odborníci totiž doporučují do jídelníčku začlenit také avokádový a olivový olej. Ptáte se proč? Tyto dva oleje, krom toho, že skvěle dochutí vaše jídlo, mají další výhody. Stejně jako bílkoviny, mají tendence tělu dávat pocit sytosti, pokud tedy přemýšlíte, čím vaše jídlo dochutit, doporučujeme právě avokádový a olivový olej.
Nyní ještě něco mnohem více praktičtějšího, co vám určitě nechybí ve vaší ledničce. Odborníky na výživu byl proveden experiment, kdy jedna polovina dobrovolníků měla k snídani dvě míchaná vajíčka společně s dvěma kousky toastového chleba, druhá polovina jedna stejně kalorické jídlo, nicméně vejce se tam neobjevila. Výsledkem bylo, že zhruba po dvou měsících zhubla první polovina dobrovolníků přebytečné tuky až o polovinu víc! Pozoruhodné, že? Nicméně vejci to nekončí. Stejně dobrou službu vám může prokázat také víno.
Víno sebou přináší celou řadu zdravotních výhod, krom toho, že podporuje správnou činnost srdce, vám také může pomoci zbavit se přebytečných tuků. Je nutné však mít na paměti, že se mluví o vínu, nikoliv o pivu nebo tvrdém alkoholu. Pokud tedy přemýšlíte nad tím, zda si k večeři raději nalít oslazenou minerálku nebo jiný ovocný sirup, doporučujeme spíše skleničku vína.
A abychom nemluvili o samých překvapeních, teď něco očekávatelného. Jistě víte, že výhoda ovoce spočívá v tom, že mnohdy obsahuje vysoké množství vody, takže i když sníte např. tři velké pomeranče, prakticky jste se nejen zasytili, ale také nebudete dehydratovaní. Jako vhodné ovoce vám můžeme doporučit například grepy, nicméně pokud grepy nepatří mezi vaše oblíbené ovoce, můžete zkusit jablka.
Stejně tak pokud máte tendence si dávat k svačince například sladké koláče, ovocné tyčinky nebo jiné pochoutky, zkuste změnu a místo takových pochoutek zkuste raději obiloviny. Obiloviny jsou bohaté na vlákninu, vzbudí ve vás pocit sytosti a neobsahují vysoké množství cukru. Pokud tedy přemýšlíte, zda si k svačině, ať už té odpolední nebo večerní, máte dát raději sladkou čokoládovou tyčinku, nebo obiloviny (např. v podobě müsli, naše odpověď je jednoznačná).
Další tipy najdete na webu Eurodeník.cz