Již několik dní se můžete na našich stránkách setkávat s články zabývající se s výživou dětí. V dnešním článku bych se ráda zaměřila na výživovou pyramidu pro děti, protože tu by měl znát každý rodič, který chce dát svému dítěti nejen správné stravovací návyky, ale také mu dodat potřebné živiny a vše, co jeho malé tělíčko potřebuje k tomu, aby mohlo zdravě růst.

1. skupina – obiloviny, těstoviny, pečivo, rýže

Děti nad 4 roky by měly jíst tři až čtyři porce za den (1 porce je 1 rohlík nebo 1 krajíc chleba, tři čtvrtiny hrnku rýže nebo cereálií). Tyto potraviny jsou skvělým zdrojem energie, vlákniny a vitaminů. Obsahují také vápník a železo, ale v malé míře. Dávejte přednost tmavému a celozrnnému pečivu a upřednostňujte rýži natural. Vedle celozrnných obilnin se na stejné místo ve výživové pyramidě řadí také rostlinné oleje (řepkový, slunečnicový, olivový, sójový). Tyto oleje přidávejte do jídel, neboť jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin.

2. skupina – zelenina

Zelenina je zdrojem vitaminů a vlákniny. Největší podíl má vitamin C, beta-karoten a kyselina listová. Důležité jsou také minerály – draslík, hořčík a fosfor. Přestože energetická hodnota zeleniny je malá, její bohaté zastoupení v jídelníčku je nezbytné. Denně bychom měli sníst 300 – 500 g zeleniny. Pro děti nad 4 roky se doporučuje sníst tři až čtyři porce denně. Jedna porce je např. jedna paprika, mrkev nebo středně velká miska salátu.

3. skupiny – ovoce

Ovoce je zdrojem vitaminu C, beta-karotenu, draslíku a pektinu. Stejně jako zelenina je nezbytnou součástí jídelníčku také ovoce. U ovoce si však musíte dávat pozor na obsah cukru v některých druzích. Dítě starší 4 let by mělo sníst denně 2 kusy ovoce. Ovoce podávejte čerstvé a syrové.

4. skupina – mléko a mléčné výrobky

Děti potřebují vápník pro stavbu kostí. Mléko a mléčné výrobky jsou důležitým zdrojem dobře vstřebatelného vápníku. Dětem můžete nabídnout také zakysané mléčné výrobky s probiotickými bakteriemi. Dítě nad 4 roky by mělo denně sníst nebo vypít jednu až tři porce mléčných produktů. Tzn. sklenici mléka, jogurt, 30 g sýra, 40 g tvarohu. Nízkotučné mléčné výrobky nejsou pro děti příliš vhodné.

5. skupina – maso, drůbež, ryby, vejce luštěniny, ořechy

Tyto potraviny jsou zdrojem tuků, živočišných bílkovin a vitaminů skupiny B, železa a dalších minerálních látek. Dětem na 4 roky je doporučena 1 až 1,5 porce denně. Za jednu porci je zde považováno např. 70 g masa – drůbeže nebo ryby, 1 vejce, půl hrníčku vařených luštěnin, 2 lžíce ořechů. Dávejte přednost bílému masu. Maso by nemělo být tučné. Uzeniny, hamburgery, salámy, paštiky nebo párky se dětem nedoporučují. Zaměřte se na ryby.

6. skupina – tuky a cukr

Tahle skupinka je na vrcholu výživové pyramidy, proto bychom těchto potravin měli jíst co nejméně. Potraviny obsahující tuky a cukr mívají velmi nízkou výživovou hodnotu a mají málo vitaminů a minerálů. Patří sem např. máslo, rostlinné tuky, majonézy, pomazánky, slané pochoutky, sušenky, čokoláda, zmrzlina, slazené nápoje apod. 1 porce potravin z této skupiny znamená: 10 g másla, 1 lžíce majonézy nebo smetany, 3 lžičky cukru. Jedna porce je také vrchovatá lžička džemu nebo medu, kobliha nebo malá tabulka čokolády.