Dvě lžičky instantní kávy, zalít horkou vodou a servírovat. Že se v tom nepoznáváte? Skvěle – šálek kávy je potřeba si vychutnat a měl by se stát malým obřadem, ke kterému se budete rádi vracet. Jak to udělat a co Vám v tom pomůže?

Káva nemusí být dobrá jen v kavárně

Výborný šálek kávy si nemusíte dopřát jen v kavárně nebo z drahého profesionálního kávovaru. I u vás doma můžete využít některé typy přípravy kávy, které se využívají desítky (a někdy i stovky) let.

Moka konvička

Příkladem může být moka konvička, často nazývaná jako bialetka, podle známého výrobce Bialettiho. Při přípravě kávy v moka konvičce vlastně káva vybublá do horní části skrze kávu. Je to poměrně jednoduché, stačí si pohlídat množství vody.

Chemex

Krásně vypadající zařízení. Kdo jej nezná, mohl by si jej splést s kádinkou, kterou si pamatujete z chemie. Použití je jednoduché. Do ústí nádobky se umístí papírový filtr a káva se vlastně nechá překapat do spodní části nádobky.

Vacuum pot

Je jednoznačně designově nejzajímavější a kuchyni promění v chemickou laboratoř. Vaření kávy ve vacuum potu je spíše společenskou událostí a vyžaduje zručnost a čas.

French press

Kávu v konvičce zalijete a pístem stlačíte. Hotovo. Nic složitého. French press vám za pár chvil vykouzlí výbornou kávu s minimálním úsilím. Je levný, a ještě k tomu se velice snadno udržuje.

Domácí překapávače

Je jich celá řada, můžete si vybrat z celé škály modelů a typů. Do nádržky nalijete vodu, kávu umístíte do filtru a necháte překapat do nádržky. Nádržka je vyhřívána a udrží kávu teplou na později. Malá nevýhoda je složitější čištění. Tyto překapávače jsou také skvělé v případě, že potřebujete kávy více.

Automatická příprava kávy

Ano, jedná se o nejsnazší (ale pozor, mnohdy také nejdražší) přípravu kávy. Většinou stačí vložit kapsli a tlačítko vyřeší zbytek. Samozřejmě, že existují i kávovary na mletou kávu, případně na zrnkovou se zabudovaným mlýnkem. Ty jsou ovšem většinou dražší a náročnější na údržbu.

Dokonalý šálek kávy

Toho docílíte jedině se správnou přípravou, ale hlavně se správnou kávou. Rozhodující je nejen značka, ale i způsob namletí a její čerstvost. Vždy si pohlídejte datum pražení, a pokud to jde, kávu si melte až doma, těsně před přípravou. Uvidíte, že si na výborné kávě můžete pochutnat v pohodlí vlastní kuchyně.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here