Počet lidí, kteří musí držet bezlepkovou dietu, roste. Někteří lidé s diagnózou jménem celiakie žijí celkem dobře, jiní ji špatně snáší a neumí se udržet na uzdě.

Caliakie – nesnášenlivost lepku

Stručně řečeno, lepek je vlastně bílkovina, kterou nalézáme v pšenici, ječmenu nebo žitě. Kromě toho ji ale obsahují také potraviny a nápoje, ale nejběžněji se vyskytuje v chlebu, těstovinách, pečivu a pivu. Kolikrát ji ale můžete objevit i v omáčkách, marinádách, dresincích a v potravinách s konzervanty. Vyhýbání se lepku je nejen časově náročné, ale také drahé a obtížné. U pacientů s celiakií poškozuje lepek tenké střevo, čímž se tak znemožňuje vstřebávání živin. Lidé s nesnášenlivostí lepku často nemívají sice poškozené střeva, ale setkávají se s příznaky, jako je průjem, zvracení, plynatost, křeče, bolest hlavy a deprese.

Co je při bezlepkové dietě dovoleno?

Čerstvé maso, ovoce, zelenina bez konzervantů a přísad bývají obvykle bezpečné. Na českém trhu je ale v současnosti mnoho produktů, které jsou bezlepkové – mouka, těstoviny, maso a tak dále.

Křížová kontaminace

Ta nastane v případě, když strava bezlepkové diety přijde do styku s lepkem. To se stává poměrně často, jak v domácí kuchyni, tak v restauracích. Vyhnout se jí můžete tak, že budete mít vlastní toustovač a používat vlastní sklenice, které nebude používat nikdo jiný. Je dobré si také vybírat restaurace, kde nabízí bezlepková jídla.