Říkáme to pořád – na své zdraví musíme myslet jak na jaře, kdy zima odchází a začínají alergie, tak v létě, kdy nás může zdánlivě neškodné sluníčko zradit, tak na podzim, kdy se začíná ochlazovat a pak zejména v zimě, kdy řádí nemoci, jako je chřipka nebo angína. My vám poradíme, jaké potraviny je vhodné na podzim konzumovat a doporučují je i odborníci na výživu. Buď pomůžete sobě, nebo můžete chránit alespoň své děti – můžete obohatit jejich stravu.
Takže, které potraviny by nám na podzim mohly být užitečné? Tak například mléko a všechny druhy zeleniny, ať už je syrová nebo zpracovaná, je pro naše tělo obrovským přínosem. Zejména zdravá je zelenina zelená, kterou lidé moc nekonzumují. Přitom je plná vitamínů, minerálů a dalších látek, které naše tělo potřebuje. Mezi zelenou zeleninu můžeme řadit např. květák, brokolice, kedlubna nebo celer.
Zejména na podzim musíme konzumovat potraviny, které naše tělo ochrání před nepříznivými vlivy, jako je snížení teploty vzduchu, tedy chlad. Je pro nás tedy velice jednoduché se nachladit. Doporučujeme si proto lednici zásobit česnekem a cibulí. Tyto dvě potraviny mohou tělu poskytnout chybějící stopové prvky a vitamíny, tudíž bude i váš imunitní systém lépe chránit a také se lépe vyrovná s příchozími viry.
Jakmile začne podzim, lidé mají zvýšené chutě. Je to způsobeno tím, že v létě prokazatelně méně jíme, protože sluníčko nás může vyčerpat a my nemáme takovou chuť k jídlu, kdežto na podzim a v zimě ho nemáme nikdy dost. Rozhodně nedoporučujeme častý hlad zahánět tučnými produkty, jako jsou např. smažené hranolky nebo cokoliv z fastfoodu. Pokud však máte chuť na něco „tučného“, dejte si raději mořskou rybu na másle a nezapomeňte místo klasického oleje použít ten rostlinný.
Existuje teď jasná odpověď na otázku, co konzumovat na podzim, abychom byli zdraví? Určitě doporučujeme snížit příjem soli, protože sůl zadržuje v těle vodu, což může vést k „oteklému“ pocitu. Místo soli spíše jídlo ochuťte kořením nebo bylinkami, ty pomohou vašemu tělu rychleji trávit.
Zaměřme se na moment na ty klasické potraviny. Můžeme říct, že například brambory vám na podzim mohou nejen posílit zdraví, ale také jsou chutné a dokážou zasytit. Nesmíte však zapomínat na to, co si k nim dáváte. Rozhodně nedoporučujeme si k bramborům naložit tučnou omáčku a kotletu. Spíše podávejte brambory tzv. na loupačku – tedy se zelení a tvarohem.
A jak už byla řeč o zelené zelenině, nezapomínejte ani na zelí. Nejen že obsahuje nízké množství kalorií, ale má navíc vysoké procento vitaminů. Jestliže vás během dne v práci nebo ve škole přepadne hlad, zažeňte ho zeleninou a ovocem. Můžete zkusit např. banán nebo jablko. Novinkou pro vás jistě bude, že hlad vám může pomoci zahnat sladká mrkev, která potlačuje chuť k jídlu, obsahuje mnoho vitamínů a potřebnou část vlákniny, která pomáhá čistit střeva. Zkuste si ji doma nastrouhat a můžete dochutit malým množstvím cukru nebo nechte samotnou.
Nyní už znáte další potraviny, které vám pomohou „přežít“ chladný podzim a připravíte tak tělo na pořádně chladnou zimu.